Microsoft varnar för nya bluffsamtal – bedragare utger sig för att vara poliser

Sedan 2011 har allmänheten drabbats av så kallade Microsoftbedragare. Engelsktalande personer ringer och utger sig för att ringa från Microsoft- eller Windows-support och att de upptäckt virus på datorerna. Syftet med samtalen är att installera skadlig kod på datorerna och lura människor att betala pengar för supporten. Vi har varnat för den här typen av samtal tidigare, och problemet har även varit omskrivet i media.

Nu vill Microsoft varna allmänheten för en ny typ av bluffsamtal. Den här gången kontaktar bedragarna personer som redan blivit lurade och utger sig för att ringa från polisen. Såväl indisk som amerikansk polis har förekommit. Bedragarna påstår att de drabbade ska få tillbaka sina pengar och lurar på så sätt till sig kontokortsuppgifter, vilket man i själva verket använder för att genomföra nya bedrägerier. I vissa fall anger man att detta är i överenskommelse med Microsoft.

Microsoft Sverige samarbetar inte med polis i andra länder för återbetalning och vill uppmana alla att lägga på luren när man tar emot ett misstänkt samtal. Har man drabbats bör man polisanmäla. Fler råd när det gäller bedrägerisamtalen finner du här.

Om Annika Andersson

Bloggredaktör
 1. Jaha vad folk är dumma. Om jag vill kontakta/ha hjälp av polisen kontaktar jag dom själv. Jag är faktiskt kapabel att ringa till polisen.

 2. En man talandes dålig engelska ringde för någon minut sen på hemtelefonen och sökte en i mitt hushåll angående just windows! Det lät så skumt så jag sa att personerna inte är hemma och la på!

  • Hej Malin,
   du gjorde helt rätt som la på luren. Det låter som ett bluffsamtal. Du kan även anmäla samtalet till polisen för att de skall få en uppfattning om hur stort problemet är. Microsoft ringer aldrig upp i supportärenden om du inte ringt upp oss först.

   Med vänlig hälsning,
   Annika – Microsoft, Sverige

 3. Hej, fick ett samtal nu från Indien, de sade det var Microsoft. De påstod att vi hade virus och att vi var tvungna att köpa nytt certifikat och att windowsbrandväggen inte funkade pga av att vi inte hade certifikat! Avancerad bluff! Jag laddade ner olika pga och kollade datorn, inget virus :)
  Trevlig helg!!!

  • Hej Maria!

   Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Det låter som ett försök till en bluff, så bra att du genomskådade det. Kom ihåg att Microsoft aldrig ringer upp dig utan att du kontaktat oss.

   Med vänlig hälsning,
   Annika – Microsoft, Sverige.

 4. Hej!

  Det ringde en dam från Microsoft idag från nr 008100099799.
  Frun fattade misstanke direkt, bad om namn på hon som ringde.
  När frun sa hon skulle ringa Microsoft i Sverige så sa damen att det behövdes inte de var ett globalt bolag och därför skulle de fixa det. När frun bad om mer uppgifter och ifrågasatte dem lade de på luren.

  • Hej Peter!
   Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Som jag skrivit tidigare så ringer Microsoft aldrig upp i supportärenden om du inte ringt upp oss först.

   Med vänlig hälsning,
   Annika – Microsoft, Sverige

 5. Jag var tyvärr naiv och trodde jag fick hjälp att ta bort virus. Men jag släppte in ”rånare” i min dator. Jag polisanmälde det hela och spärrade mina kontokort. Sen har jag försökt att rensa datorn själv på just det datumet dom gick in och ungefär klockslag. Det har varit en hel del jag tagit bort. Vet inte om allt är borta ännu så jag får lämna in min dator på en ”rening”. Dom ringde efter ett tag och sa att jag skulle få tillbaka mina pengar men jag bad dom då att dra åt helvete.

 6. Microsoft har ju inte tillgång till alla Windows användares telefonnummer så det faller redan där. De få gånger jag har pratat med er (Då har det gällt Technet) så har det nästan alltid varit på Svenska.

  Jag tror inte ni ringt mig mer än ett par gånger men det var i jobbet som IT-samordnare och inte som privatperson.

  • Hej Niklas,
   det stämmer – Microsoft ringer aldrig upp i supportärenden om du inte ringt upp oss först.

   Med vänlig hälsning,
   Annika – Microsoft, Sverige

 7. Detta hände iofs för ett tag sedan, men kan kanske inspirera andra att ta till motåtgärder. Jag blev uppringd av en som lät som han kom från Indien, men det var ett +44-nummer, dvs Storbrittanien (det är ju lätt att fixa med korttidshyrda IP-telefoninummer). Det var ju snacket om virus och det märkliga var att han sa att de hade spårat mitt telefonnummer via min IP-adress (vilket ju är smått omöjligt om man inte är ett företag med en fast IP-adress) och han ville att jag skulle installera en programvara (programvaran i sig är det inget skumt med, det är program som används för att fjärradministrera Windows-datorer och mha det så installerar de sedan diverse olika trojanska hästar, virus etc). Jag spelade ju dum resp att jag ”inte hörde” så han fick upprepa sig flera gånger om och det slutade sen med att jag sa att mitt antivirus hade blockerat installationen. Då ville han att jag skulle installera en annan programvara. Samma visa igen, jag ”hörde inte”/verkade vara ”för korkad” för att förstå och sen så slutade det med att installationen var korrupt.
  Jag ville ju om detta kunde leda till något spårbart och nu kom det fram till att jag skulle logga in på Citrix tjänst för fjärradministration, där fick jag ett inlogg som han tycktes generera under tiden jag var i samtalet, men av ”någon anledning” :) lyckades jag inte logga in och detta trots att han gav mig olika inloggningsuppgifter två ggr. Det slutade med ett klick i örat. :)

  Inalles tog hela min scam-the-scammer-session med bedragaren c:a 26 minuter, istället för uppskattningsvis 4-5 minuter som det nog tar för dem annars. Sen fick Polisen en anmälan från mig, den här gången med ett inlogg som troligen var kopplat till ett kundnummer till Citrix fjärradministrationsportal. Polisen återkom aldrig även om de sa att de först nu hade något att gå på bland flera hundra anmälningar.
  Det var faktiskt ganska kul att driva med bedragaren. Jag vill uppmuntra alla att göra detsamma. Kanske kan vi tillsammans ge dem ett smärre hvete. :)

  • Hej Axel,

   tack för att du delar med dig av din erfarenhet och bra att du polisanmälde händelsen!

   Med vänlig hälsning,
   Annika, Microsoft – Sverige

 8. blev uppringd av nån som enligt dom hade samarbete med Microsoft och sa att jag hade virus på min dator och sa att dom behövde access till min dator för att rensa och få ett antivirusprogram mot en viss kostnad, Pga jag jobbar som it ansvarig på en kommun, så ställde jag dom mot väggen med tekniska frågor ang min dator, modell, system,ip-adress och vad för virus och vad det drabbade, dom kunde inte svara på nåt av dom sakerna och dom la på, snacka om bluff, dom fick en näsbränna!

  • Hej Lars,

   det låter som ett klassiskt bluffsamtal. Det är bra om du polisanmäler fallet. Jag hoppas att du lade på luren och inte lät dig luras.

   Med vänlig hälsning,
   Annika, Microsoft – Sverige

 9. Received a call 10 minutes ago, exactly as described below:
  1) A woman called from the number +1-303-344-29287 and said my computer had been sending error messages for the past 2 weeks. Lots of background noise from other callers.
  2) She asked if my computer was switched on (I said ‘yes’) :-) and she forwarded the call to “her supervisor”
  3) The “Supervisor” (a male) told me to press the “windows” key and the “R” key simultaneously. He then asked me what I saw on my screen.

  Well; from the first 3 seconds of this call, I smelled the scent of a scam, so I decided to keep them on the phone for as long as possible, to f*ck up their time. As the “Supervisor” repeatedly tried to have me describing what I saw on my screen (without success) the call was abruptly terminated by him.

  Poor bastard. How can idiots like this even imagine people will believe Microsoft will call them?

  I managed to block 10 minutes of their time :-) yeah! that means 10 minutes less for them to fool others. -A donation of my time that I gladly accept…

 10. Svärmor får påringningar från dessa bedragare. Humor att hon inte ens har en dator!
  Har själv blivit uppringd oräkneliga gånger. Numera ringer de två – tre ggr om dagen.
  Minns den gång jag var väldigt irriterad på telefonterrorn så jag lade bara på luren när jag hörde vad det gällde. Omedelbart ringer det igen och samma dam skäller ut mig för att jag är oförskämd, ohyfsad och blabla.. som bara lägger på sådär, så beter man sig inte!
  Förfärliga jag frågar då på vänlig svenska om vad hon vill men då slängde hon på luren… ! :D

  • Hej Ewa,

   jag beklagar att du blivit så drabbad av dessa påringningar. Hoppas att de äntligen slutat ringa. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter.

   Med vänlig hälsning,
   Annika, Microsoft – Sverige

 11. Har idag fått två samtal från utlandet som säger att de kommer från Microsofts support. De lät som de kom från Indien. Jag talar endast svenska med dem och då säger det klick i örat :-)

  • Hej Patrik,

   tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Du verkar ha funnit en effektiv metod för att bli av med bedragarna.

   Med vänlig hälsning,
   Annika, Microsoft – Sverige

   • Igår ringde en person som pratade på engelska med indisk/ utländsk brytning och påstod sig vara från Microsoft UCLA i Californien, och att jag hade över 2000 felmeddelanden och att processorn gick på högvarv. Han tog över datorn, tvingade mig att betala 74 kr för hjälp via Western Union, vilken inte skulle ha gått igenom pga serverproblem hos banken. Efter att ha fått svart skärm och samtalet avslutats efter ca en timme, så stänger jag av datorn och ringer Polisen och min bank för att spärra mina kort. Mitt antivirusprogram hittade inget, men Microsoft Safety Scanner hittade två spionprogram som jag kunde ta bort.
    Upptäckte sedan att fyra dragningar gjorts från mig på ca 8000 kr. Ska göra en reklamation till banken får se vad dem säger.

    • Hej Mikael,

     usch vilken otäck historia! Det låter som ett klassiskt exempel på den sortens bedrägeri som vi vill varna för. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter så att fler kan bli medvetna om hur de agerar och vara på sin vakt i framtiden. Microsoft ringer inte upp utan dig i supportärenden utan att du ringt oss först. http://www.mvhmicrosoft.se/?s=bedr%C3%A4gerier

     Med vänlig hälsning,
     Annika, Microsoft – Sverige

 12. Hej,

  Tråkigt för dig Mikael!

  Vill göra er andra uppmärksamma på en ”version” av detta. Blev nyss uppringd av en man, som pratade med indisk brytning, utländskt telefonnummer i displayen. Nu var det cyberrymden ”tjuvar och kriminella som var på väg att ta över min dator, och om jag startade upp denna, så skulle det vara jag som var ansvarig för de brott de utförde, med min dator som ” värd”".

  Meddelade personen att jag vidarekopplat hemtelefonen och att jag inte hade tillgång till dator. Bad honom återkomma om ett par dagar. Då kommer jag inte att svara!

  Hoppas detta kan vara till hjälp!

  • Hej Anders,

   tack för att du delar med dig av din historia Anders. Varianterna tycks oändliga, som det verkar.

   Med vänlig hälsning,
   Annika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Powered by sweet Captcha