Supporten för Windows XP upphör 8 april 2014. Om du fortfarande kör Windows XP rekommenderas du att uppgradera.

Att supporten upphör innebär att du som kör Windows XP (SP3) efter 8 april 2014 inte kommer kunna ta del av support och säkerhetsuppdateringar från Microsoft.

Att supporten upphör för en viss produkt berör främst företag som har supportavtal med Microsoft. Som privatperson påverkas du framförallt genom att du inte längre kan ta del av säkerhetsuppdateringar, vilket är nödvändigt för att ditt operativsystem ska vara säkert och stabilt.

Om du är osäker på vilken version av Windows du kör kan du kolla det här.

Om du har Windows XP, detta kan du göra:

 • Uppgradera till Windows 8 genom att köpa en uppgraderingslicens online eller via en återförsäljare, läs mer. Du kan se om din dator kan köra Windows 8 genom att installera Uppgraderingsassistenten för Windows 8.
 • Köp en ny dator, anpassad för Windows 8. Idag finns Windows 8-datorer i flera olika utföranden, från flera tillverkare och i flera prisklasser. Se några här
 • Köp en Surface RT. Om du mestadels använder din dator för enklare jobb, surfa, se film och kommunicera på kan vår nya surfplatta vara ett bra och prisvärt val. Välj till ett kombinerat tangentbord och skydd så kan du använda din Surface som en ”vanlig” PC, och enkelt växla till att använda den som en surfplatta. Läs mer om Surface RT.

Om datorn du använder hanteras av ett företag bör du höra med din it-avdelning hur du ska gå tillväga. Läs gärna vårt inlägg på Företagsbloggen för mer information.

För småföretag
För mindre företag utan it-avdelning gäller i stort sett samma som i ovan lista. Ska ni köpa fler än fem licenser bör ni överväga att köpa via volymlicens, vilket gör installation och hantering enklare och mer prisvärt. Läs mer om Windows 8 Pro för företag eller hitta en it-specialist som kan hjälpa er med uppgradering av datorer eller hela it-miljön. Flera av våra partner har specialiserat sig på lösningar för mindre företag, du hittar dem under Kompetens > Small Business Specialists.

Varför upphör supporten?
Windows XP är ett tolv år gammalt operativsystem som utvecklades när mycket av dagens teknik och behov inte fanns, vilket gör det långt ifrån optimerat för dagens hårdvara, teknik och webbupplevelse. Hur bra Windows XP än är som operativsystem är det inte anpassat för dagens moderna hårdvara och sättet vi använder våra datorer på idag. Den 8 april 2014 upphör supporten även för Office 2003.

 1. Pingback: Supporten för Windows XP upphör 8 april 2014. Har ni datorer som fortfarande kör Windows XP är det hög tid att planera för uppgradering. | Microsoft företag

 2. Hej!
  Jag har skaffat en ny dator, men behåller den gamla med WinXP, som en standalone speldator, för gamla spel. Jag antar att man senare, om man skulle behöva installera om datorn från scratch, kan få tillgång till den verifieringskod, som får systemet att inse att man registerat det?
  Vänliga hälsningar Mats

  • Hej Mats,

   Om du behöver installera om Windows XP ska det inte vara några problem förutsatt att du har ditt
   installationsmedia med licensnyckel. Om du saknar dessa eller av annan anledning inte har tillgång till det är
   det den återförsäljare du köpte datorn av alternativt hårdvarutillverkaren du kan vända dig till.

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 3. Det är ju gott och väl med nya och uppdaterade operativ men tråkigt att inte några av XP:s förtjänster går att få till i de nya operativen.
  Jag tänker på möjligheten att få ett helt öppet lokalt nätverk med Win 7 & 8. Visst kan man öppna ett hemnätverk med en ”säker” nyckel som är omöjlig att komma ihåg och måste skrivas upp på ett lättillgängligt ställe (osäkert).
  Jag skulle vilja, medveten om den eventuella risken, kunna öppna alla datorer i mitt hemnätverk för varandra utan lösenord och mig veterligen är det bara kära gamla XP som klarar det idag.

  • Hej Einar,

   Jag bollade din fråga med Joakim som är produktmarknadschef för Windows och han beskrev det som att ”Hemgrupp är ett lager ovanför nätverkshanteringen i Windows, som är gjord för att förenkla just det (som du är ute efter)”. Lösenord används bara när du lägger till nya datorer så du och övriga användare i hemgruppen behöver inte tänka på att ange lösenord efter det. Det lösenord du får kan du också ändra från vilken inloggad dator som helst, ifall du vill ha ett eget som är lättare att komma ihåg.

   Du kan läsa mer om hemgrupper i Windows 7 och Windows 8 här: http://windows.microsoft.com/sv-se/windows/homegroup-help#homegroup-start-to-finish=windows-8&v1h=win8tab1&v2h=win7tab1

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 4. Det kommer att bli dom fattiga som får lida som inte har råd att köpa nya datorer, jag är en av dom, har testat Win 8 i en sådan där förutgåva och testat Win 7 också i en förutgåva, Win 8 faller inte mej i smaken alls, därimot Win 7 var bättre, körde det där test programmet för att kolla om det gick att uppgradera, men tyvär så skulle det inte gå enligt test programmet, så min dator klarar inte av någon av dessa Windows system, så jag får väl ligga kvar med Xp som är helt suveränt System, det är rent ut sagt förjävligt, dom tvingar folk att behöva köpa nya datorer, så att Microsoft kan fortsätta tjäna Miljarder fy fan :(

  • Hej Leif,

   om du kört förhandsversionerna av Windows 7 och Windows 8 borde du också kunna uppgradera till något av operativsystemen, så jag tycker det låter konstigt att du fått ett annat resultat när du gjort testet. Jag hjälper dig gärna att kolla upp detta ytterligare om du vill, för att se vad som gäller för just din dator. Berätta gärna vilken datormodell du har, så börjar vi där.

   Meningen är självklart inte att tvinga folk att köpa nya datorer, men det är ett av de alternativ som finns.

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 5. Håller med Leif. XP har fungerat kladerfritt och klockrent i många år så inte behöver man som privatanvändare något nytt op-system. Har inte provat windows 7 men däremot 8 som jag tycker är helt hopplöst och varför skall jag bli TVINGAD att använda något som jag inte vill ha. Använder man datorn som skrivmaskin, till e-post, betala räkningar, surfa, titta på film, TV o.s.v. behöver man väl inte hela tiden nya komplicerade och avancerade program och lösningar. Det borde finnas alternativ. Det är nog så att Ni gör detta för att tjäna pengar för eftersom XP fungerar så pass bra behöver ingen köpa nya op system.

 6. Hej
  Undrar hur det går att föra över all info som ligger på min XP som jag har i dag. Gor det att lägga över foton och andra program.
  Jag köpte min Compaq Pressario 8000 . År2002
  Det var mycket program som ingick och var instalerat då, Stort Offis paket, DVD-Brännare, CD-spelare/brännare,
  Diskett-läsare, Utag för video Fire-Wire.
  Olika fotoprogram och ordbehandlingsprogram.
  Om jag köper en ny dator ingår bara Windovs 8
  allt annat får man köpa till mycket dyrt.
  Uppgraderat Ram 2.0G. 150G HDD Fungerar bra
  Hur gör jag?

  • Hej Janne,

   bilder, filer och annat kan du från en Windows XP-dator enklast föra över till en ny dator med hjälp av ett USB-minne, extern hårddisk eller annat. Du kan också använda Windows Filöverföring för detta, men för överföring från Windows XP behöver du installera Windows Filöverföring (i Windows 7, exempelvis finns funktionen i operativsystemet). Du kan läsa mer om Windows Filöverföring här: http://windows.microsoft.com/sv-se/windows-8/transfer-files-settings-another-pc#1TC=t1

   Vissa äldre program fungerar på Windows 8 men inte alla. Du behöver också installera om program på din nya dator, och vad det gäller förinstallerade program är det återförsäljaren du köpte datorn av du bör vända dig till om du saknar installationsmedia.

   En stor fördel med att uppgradera till ett modernt operativsystem är också att mycket av det du tidigare behövde separata program och lösningar för nu finns inbyggt som exempelvis möjligheten att bränna DVD. Vad gäller program för bildbehandling etc finns det många bra appar i Windows Store, både gratis och sådana du kan betala för – titta gärna runt lite på de många alternativ som finns.

   Vill du söka fler svar rekommenderar jag vårt svenska supportforum: http://answers.microsoft.com/sv-se/
   I detta inlägg får du användbara ”kom igång”-tips för Windows 8: http://www.mvhmicrosoft.se/2012/12/kom-igang-med-windows-8/

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 7. Hej!

  Om man antar att jag envisas med att ominstallera en XP-maskin efter 8:e April. CD-skivan det görs med en OEM innehållande SP3. Kommer jag att kunna ta hem uppdateringar eller stänger Microsoft helt ner?

  • Hej Smiert,

   Du kommer även fortsättningsvis att kunna ta hem de uppdateringar som har släppts fram till och med den 8:e april.

   Med vänlig hälsning,
   Annika, Microsoft – Sverige

 8. Jag vill iaf uppdatera med de senaste xp uppdateringarna men lyckas inte få in dem. Har provat med olika ms fixit men lyckas ej.

 9. Hej,

  Jag behöver mer fakta och vill bli kontaktad av en representant från er.
  Jag vill kunna erbjuda mina kunder Windows OS.

  //Björn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Powered by sweetCaptcha