Glöm inte att skydda din dator

Andra advent står runt hörnet och det är drygt två veckor kvar till jul. Under denna hektiska period är det enkelt att glömma saker man vanligtvis har koll på, så här kommer några säkerhetstips i julruschen.

Byt lösenord och se till att det är säkert
Tänk på att ha ett starkt lösenord. Att skapa ett starkt lösenord är inte alltid helt enkelt. Nedan följer några enkla tips om hur du skapar ett starkt lösenord. Har du glömt hur man byter lösenord i Hotmail? Se här.

  • Längd: Ett längre lösenord är svårare att knäcka än ett kort. Sikta därför på att ha ett lösenord på åtta tecken eller mer.
  • Komplexitet: Undvik gärna att använda ord med uppenbar koppling till dig, som ditt namn, namn på vänner och familj eller ett intresse. Blanda gärna stora och små bokstäver, siffror och symboler. Ett annat tips är att skapa ett lösenord som är en liten mening: ”FleraOrdÄrSäkrareÄn1;-)” är exempelvis ett mycket säkert lösenord.
  • Byt lösenord ofta: För att ett lösenord ska förbli säkert är det bra att byta ut det med jämna mellanrum, exempelvis var tredje månad. Tänk också på att i mesta möjliga mån ha olika lösenord till exempelvis mejl, dator, telefon och Facebook-konto.

På vår webbplats om säkerhet kan du läsa mer kring starka och säkra lösenord. Om du vill testa hur starkt ett lösenord kan du göra det hos Post- och telestyrelsen. Använder du Windows 8 kan du använda ett bildlösenord för att logga in säkert.

Se över din kontoinformation i Hotmail
Om du skulle glömma bort ditt lösenord eller om du av annan anledning inte kan logga in är det lätt att återställa ditt konto. Förutsatt att du har aktuell och uppdaterad information såsom mobilnummer och alternativ e-postadress kopplat till ditt konto. Att se över sin kontoinformation tar bara någon minut och är guld värt om något skulle hända, läs mer.

Håll dig uppdaterad
Tänk på att hålla Windows och andra program uppdaterade. Enklast gör du detta genom att aktivera Automatiska uppdateringar, du kan också söka efter uppdateringar med Windows Update. Du som använder Windows 8 hittar Windows Update genom att söka bland dina inställningar på startskärmen. Tänk även på att hålla andrahandsprogramvara som exempelvis Java, Flash och Adobe Reader uppdaterade.

Använd antivirusprogram
Om du inte redan har ett antivirusprogram till din dator är detta något du bör installera nu. I Windows 8 och Windows RT finns Windows Defender inbyggt, färdigt att köras. Kör du en tidigare version av Windows kan du installera Microsoft Security Essentials helt kostnadsfritt. Det finns även flera andra antivirusprogram på marknaden, både kostnadsfria och sådana du betalar för – huvudsaken är att du har ett och håller det uppdaterat oavsett vilket operativsystem du använder.

Lästips! I förra veckan skrev Computer Sweden om ett test av antivirus där Microsoft Security Essentials fick dåligt betyg. Underkänt, för att vara mer exakt. Nu svarar Anders Olsson på Svenska Forefront-bloggen med inlägget Vad ingår i Microsofts Antimalaware? Intressant läsning om du vill få en djupare bild av vad Security Essentials erbjuder.

Varning för bedragare och falska supportsamtal
Tänk på att Microsoft aldrig ringer upp dig i supportärenden om du inte ringt upp oss först. Vi ber dig aldrig om ditt lösenord eller uppmanar dig att sätta in pengar på ett konto. Misstänker du att du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök uppmanar vi dig att göra en polisanmälan. Läs gärna den här bloggposten om du vill veta mer om bluffsamtal eller hur du polisanmäler ett bedrägeriförsök.

Om MVH

Med vänlig hälsning, Microsoft