Polisanmäl om du drabbas av falska supportsamtal

Vi har skrivit om det flera gånger tidigare och tyvärr är det på sin plats att återigen varna för falska supportsamtal där den som ringer uppger att han/hon ringer från Microsoft.

Vi på Microsoft ringer ALDRIG upp dig i supportärenden om du inte ringt upp oss först och vi skulle aldrig be dig om personliga uppgifter såsom lösenord eller uppmana dig att sätta in pengar.

Jan Olsson på Polisens bedrägerisamordning uttalade sig nyligen till Ny Teknik om detta med anledning av att så få polisanmäler att de utsatts för samtalen. Detta har vi också fått en hel del kommentarer om, att det är onödigt att polisanmäla för att ”det ändå inte händer något”. Jans ord om detta talar sitt tydliga språk: ”Om man inte anmäler händelsen syns inte problemet. Det här handlar om ett försök till bedrägeri, och det är egentligen ingen skillnad mot ett fullbordat bedrägeri. Många anmälningar ökar chansen att något händer på myndighetsnivå”. Läs hela artikeln Anmäl alltid om bedragare ringer.

Hos Ny Teknik kan du också läsa om Åsa, en av de tusentals svenskar som blivit uppringd av bedragarna. Tack vare snabbt agerande enligt Microsofts och Polisens rekommendationer fick hon tillbaka de pengar hon satt in. Missa inte den tydliga bilden över hur bedrägeriet går till och hur du gör om du blir uppringd, se till höger i artikeln under ”Så här gör du om du blir uppringd”.

Så gör du om de ringer upp:

 • Lägg på luren
 • Om de ringer upp på nytt, låt bli att svara eller be om namn och telefonnummer för att ringa tillbaka. Då lägger de på luren.
 • Anmäl händelsen till Polisen på telefonnummer 114 14

Så gör du om skadan är skedd:

 • Kontakta ditt bank- och kreditkortsföretag och be om hjälp att förhindra eventuell skada
 • Anmäl händelsen till Polisen på telefonnummer 114 14
 • Ändra lösenord och PIN-kod till mejlkonton och konton relaterade till bank- och kreditkort
 • Kolla igenom datorn med Microsoft Safety Scanner för att ta reda på om du har skadlig kod på datorn. Programmet är gratis och kan hämtas här.
 • Koppla ur datorn från din internetuppkoppling
 • Installera om datorn

Magnus

Om MVH

Med vänlig hälsning, Microsoft
 1. Ringde en indier från Microsoft igår och påstod att min dator skickade ut spam. De vill jag skulle starta datorn och följa hans instruktioner.

  Detta gjorde jag inte, startade ej heller datorn.

  Kunde inte ser numret utan det stod Externt Samtal.

  Jörgen

 2. Hej Jörgen, det låter som att du agerat helt rätt. Blir man uppringd av dessa bedragare gör man bäst i att lägga på luren.

  Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 3. De ringde nyss till min hyresvärd och försökte. Jag spelade med och när deras sista försök (att använda teamviewer) inte funka så la de bara på, lite tråkigt för jag ville slösa mer av deras dyrbara tid!

 4. Fick precis ett samtal nu på morgonen av detta nr: 001971217951
  De pratade engelska, nästan brittisk kanske… så fort de sa att de va från microsoft så sa jag som jag brukar säga direkt när "telefonförsäljning" sker, att jag inte va intresserad och la på. Dock hann jag aldrig höra vad de ville..men kändes som jag gjorde rätt! Tyckte numret i sig va lite underligt!

 5. Hej Linda, det låter som att du gjorde helt sätt. Microsoft ringer aldrig upp i supportärenden om du inte själv ringt upp först.

  Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 6. Blev också uppringd av en kvinna igår som pratade dålig engelska och sa at hon ringde från Microsoft. Eftersom jag nyss köpt ett office-paket och man skulle få pengar tillbaka om man skickade in en kopia på kvittot så trodde jag att det gällde det, men insåg snart att det gällde något annat. Kvinnan sa att jag hade laddat ner något som var skadligt för datorn och hon behövde min IP-adress för att kunna ge mig olika alternativ på lösningar. Tyckte det lät konstigt eftersom datorn är helt ny och jag inte hunnit installera någonting annat än virusskydd och annat nödvändigt. Jag ifrågasatte varför hon ville ha min IP-adress. Då kopplade hon mig till en påstridig man som bad mig gå in på google och bokstaverade hur jag skulle skriva in whatsmyip.com och bad mig uppge IP-adressen. Jag frågade än en gång varför de ville ha min IP-adress. Han förklarade att datorn var utsatt för risk pga av något jag laddat ner och att han behövde adressen för att hjälpa mig hitta en lösning. Jag sa att det lät väldigt misstänksamt och lade på luren. Samma nummer ringde sen 3ggr efter varann, men jag tryckte bara bort samtalet. Samma nummer ringde idag, men då svarade jag inte alls.

  Undrar också varifrån de får våra telefonnummer. Skulle det vara något fel på datorn så utgår jag ifrån att det för det första kommer upp någon slags varning på datorn och att virusprogrammet reagerar. Antar även att det måste finns svenskspråkig kundservice eftersom era svar här är på svenska.

 7. Hej Daniel,

  du gjorde helt rätt som blev misstänksam och la på luren. Du har också helt rätt i att din dator är skyddad om du har antivirus och du skulle fått varningar där om något hänt. Vi på Microsoft ringer heller aldrig upp kunder i supportärenden om du inte själv ring upp oss först.

  Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 8. Hejsan! Har blivit uppring ett tiotal gånger av en indier som påstår sig vara i californien. Han säger att min dator har utsatts för hot av saker och ting som jag har laddat ner(bara lagliga saker) och krävde att jag skulle betala pengar för att få problemet löst. Provade att lägga på luren men det gick inte(?!?) och det fortsatte att ringa. Det har alltid varit samma person som ringt då jag har blivit van vid rösten. Han påstår att han jobbar för Microsoft och när jag läste ovan och såg att Microsoft aldrig ringer upp än blev jag förvånad, han sa åt mig att gå in på showmypc.com och dela min skärm med honom så att han kunde komma åt den. Jag stängde då ner allt och kör en total återställning till fabriksformat och håller tummarna på att han inte ringer upp igen![u][/u][quote][/quote]

 9. Hej Nils, ja – det låter helt klart som om du blivit uppringd av en bedragare så helt rätt agerat genom att lägga på luren.

  Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 10. Har för ett par år sedan blivit uppringd ett flertal ggr av en indier. Sen var det tyst tills förra veckan. Jag lägger alltid på. Idag kollade jag närmare vad han ville. Mycket riktigt vill han att man ska sätta sig vid datorn p.g.a. licensproblem. Om man inte gör det riskerar man att Microsoft stänger av datorn-inom en timme. Svarade att jag inte har tid, stäng datorn då, sade jag….och lade på luren.
  Ringt polisen som sade sig känna till detta men det händer inget sade polisen eftersom jag inte satt mig vid datorn och verkligen blivit lurad. Ville att de skulle registrera händelsen för statistik och inblick i omfattningen….men tyvärr dålig respons från polisen. Har blivit uppringd säkert 10 ggr totalt!!!

 11. Hej Anna-Lena, du gjorde helt rätt som la på luren. Precis som du själv antyder låter detta som ett bluffsamtal. Som Jan på Polisens bedrägerisamordning säger i artikeln vi hänvisar till uppmanar man till anmälan för att synliggöra problemet.

  Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 12. Idag ringde de från Indien, som det lät, och bad mig skriva in eventvwr i Kör. Naturligtvis gjorde jag INTE som de sa utan bad att få ringa upp och om de kunde se min IPadress, eftersom den skickade ut virusvarningar till Microsofts server där de satt och övervakade allt.
  Numret som ringde är 0935714467.
  Naturligtvis la de på efter att jag blev upplyst om att få prata med managern.
  Bosse

  • Hej Bosse, bra att du anade oråd och agerade därefter. Det låter definitivt som att du utsatts för ett av dessa falska supportsamtal. Hoppas du slipper påringningar framöver.

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 13. Har blivit uppringd av dessa nötter sex-sju gånger på en dryg månad (även 1:a april, för extra skrattbonus), varje gång från olika länder – de använder VoIP-tjänster för att göra det svårare att hitta dem. De har dessutom börjat skörda namn tillsammans med telefonnummer från Eniro eller andra svenska telefonsökstjänster så att de vet namnet på den de ringer upp för att verka mer ”trovärdiga”, och de går i bokstavsordning, märker jag på att jag fått veta att mina föräldrar alltid blivit uppringda inom några minuter från att jag blivit det. Och Microsoft är inte de enda vars namn nyttjas av bluffmakarna; även ESET och Avast är drabbade.
  http://www.welivesecurity.com/2012/03/15/fake-support-and-now-fake-product-support/

 14. Blev just uppringd av någon med indisk brytning som utgav sig vara från ”Microsoft Windows department”. Insåg direkt att detta är ett bedrägeriförsök – och spelade med en stund.
  Tillslut bad jag dem om deras IP-adress så att jag skulle kunna kolla upp dem innan jag gick vidare. Då lade de på!

  Ringde till polisen för att anmäla detta men fick beskedet att de redan har så stort underlag. Jaha, trodde att de faktiskt ville ha in anmälningarna. :(

 15. Har nu också blivit kontaktad av denna ”Microsoft-support” med indisk brytning som säger sig ringa från England. Tyvärr var jag inte medveten om all bra information krng detta som finns här.
  De sa att de försökt kontakta mig mängder av gånger på grund av att jag har ett farligt visus i min dator som som är väldigt aggresivt och att man från Microsofts sida var väldigt angelägna om att få bort detta för att det inte skulle spridas vidare. Var förvisso misstänksam men lyssnade vidare.
  ”Sopporten” kom med detaljerade instruktioner om hur ”vi” gemensamt skulle kunna lösa detta problem. De verkade ha väldigt mycket information om min dator och det hela ledda hur som helst till att jag, med deras hjälp, laddade ner ett program som , som det visade sig gjorde att de kunde fjärrstyra datorn. Väl inne i min dator så gjorde de enn scanning av mina filer och kunde då påvisa att jag hade en mängd virus i datorn och att det virusskydd jag hade (Avast) var helt otillräckligt. 1000 tals filer var ”oskyddade”. Eftersom de själva fjärrstyrde min dator så vet jag inte fullt vad de hade för sig, men nog tror jag att de inakiverade mitt virusskydd före scanningen och på så sätt påvisade hur, som de sa, katastrofalt skydd jag hade. Men de skulle naturligtvis hjälpa till att lösa detta. Vidare sa man sig hitta att min dator varit hackad av någon från Malaysia och att de tagit mitt Windows-certifikat och att jag därmed inte hade hade rätt att använda min dator utan detta. Men de hade lösningar på detta också.
  Men först skulle man fixa till virusskyddet. Man ville då sälja Microsoft essentials till mig för olika summor beroende på tidrymd. 2 år för 199€ upp till nånstans 499€ för 5 års skydd.
  När jag sa att jag inte var intresserad av detta så började de upphöra att vara så vnliga i tonen. Nu var det det där med certifikatet. De tänkte låsa min dator för allt framtida bruk om jag inte betalade för en nytt certifikat. Eftersom min dator var en virusspridare och som dessutom saknade certifikat så kunde de från Microsofts sida inte acceptera att den användes. Denna avstängning skulle ske inom någon timma. För förnyelse ville de ha ”endast” 10€. När jag sa att jag inte var intresserad av detta heller så sa de att de kommer att stänga av datorn för all framtid inom någon minut. En massa förvirrade samtal med ”floormanagers” och annat följde varför jag inte riktigt förstod vad som hände med min dator.
  Sent trillar poletten ner att detta är fullkomligt galet.
  Jag tar över kontrollen och avslutar fjärrstyningsprogrammet och lägger på telefonen. Jag upptäcker då att de ”satt in- eller installerat” någon form av lösenord som poppar upp på skärmen för att överhuvudtaget kunna göra något med datorn. Inser att de låst den och att jag inte kommer att kunna öppna den utan lösenordet de satt.
  Jaha, vad gör jag nu? Stänger genast av datorn med strömknappen och startar igen. Eftersom jag stängt av på ett felaktigt sätt så får jag frågan om systemåterställning till en tidigare tidpunkt. Väljer detta och det verkar som om detta tagit bort alla program och lösenordsfunktioner som de planterade i datorn.
  Först nu var det dags att surfa in på Microsofts svenska supportsida och ta del av de varningar ni utfärdat.
  Har nu iaffal laddat ner ert förslagna program för att scanna av datorn och efter 4 timmars körning verkar det vara så att inga spår av virus eller spionprogram kunde hittas.
  Hoppas detta är över nu. Är doch orolig för vad de kan ha tankat min dator på under den halvtimma de hade kontrollen över den.
  Får väl avsluta detta med en polisanmälan via 11414

  • Hej Lasse, tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Bra att du följt rekommendationerna för att se om detta påverkat din dator och hoppas du slipper samtal i fortsättningen.

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 16. Blev precis uppringd av någon som pratade engelska och samtalet kom från Thailand på tele nr 6624213278. Jag pratar dålig engelska men förstår destomer de sa att de kom från Microsoft. och att jag behövde göra någon form av uppdatering och de ville ha någon form av nr då la jag på

 17. Tack Lasse för att du vågade berätta! Jag har gått på samma nit mot bättre vetande. Det var min mans dator men det gick bra att prata med mig och jag var stressad… Iaf så kostade det mig 1800kr men inga fler telefonsamtal. Jag fick ett lösenord men nu vågar jag inte öppna datorn. Kan jag öppna datorn och ladda ner rekommenderat program? Nu oroar jag mig över om mitt id blivit stulet osv. Polisanmälan ska göras, kortet är spärrat.

   • Ja, tyvärr är dessa bedragare skickliga och bra på att utnyttja vår oro inför hot och säkerhetsbrister. Det dem gör är att de ”lurar” dig att ge dem tillgång till din personliga information och det viktiga att komma ihåg är att Microsoft aldrig ringer upp i supportärenden om du själv inte ringt upp oss först.

    Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

  • Hej Maria, du bör absolut följa rekommendationerna i blogginlägget (vilket du redan gjort på några punkter). Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 18. Hej!
  Blev precis uppringd av en kvinna med ”indisk” brytning som sa att de mottar en massa felmeddelanden från min dator. Jag sa att jag inte är intresserad och la på.

 19. Hej. I flera veckors tid har dessa bedragare ringt mig. Jag ställer motfrågor, -hur vet ni? -hur fick ni mitt nr? Var ringer du ifrån? Vad är klockan i californien nu? m.m. Jag blir riktigt upprörd för detta försök till bedrägeri. De kan ju självklart inte svars på en enda fråga jag ställer utan får höra att jag är en ”nasty man” och andra otrevliga saker. Det jag är intresserad av är vad Microsoft försöker göra åt detta varunamnsintrång som bedragarna använder sig åt. Vilka åtgärder har eller använder sig Microsoft av? Hur arbetet ni emot detta?

  PS. Alla samtal slutar med att dom lägger på luren i örat på mig.

  MVH
  Stefan

  Mvh

  • Hej Stefan, jag förstår verkligen din frustration i detta och hoppas att samtalen till dig upphör snart. Det vi på Microsoft gör är att jobba aktivt tillsammans med Polisen för att lösa detta och framförallt gör vi vad vi kan för att informera och varna, så att så många som möjligt får kännedom om att dessa bedrägerier pågår. Tyvärr är det inte så mycket mer vi kan påverka som situationen ser ut nu. Denna typ av bedrägerier drabbar tyvärr många företag vars namn används i illvilliga syften.

   Som Jan Olsson säger i Ny Tekniks artikel som vi hänvisar till i inlägget är att polisanmäla händelsen/händelserna ett sätt att påverka, då det synliggör problemet och dess omfattning.

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 20. Jag har också blivit uppringd ett flertal gånger av ”Microsoft”, oftast av personer med indisk brytning, som har påstått att jag har virus och att de ska hjälpa mig att ta bort det. Givetvis förstod jag direkt att det var lurendrejeri. Extra roligt är det eftersom jag sedan flera år tillbaka kör uteslutande Mac OS X…

  • Hej Sebastian,

   ja, förmodligen chansar de vilt och detta samt liknande historier är bra exempel på att dessa bedragare inte har den kollen de säger sig ha om datorn tillhörande den de ringer upp. Jag hoppas du slipper samtal i framtiden.

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 21. Blivit uppringd ett flertal gånger under senare tid. Alltid samma typ av telnr 005626028387, 005662975636. Ngn som talar dålig engelska och ibland svarar ingen. Senast hotade jag med polisanmälan.
  Att polisanmäla är meningslöst. Ärendet avskrivs direkt.
  Vore bra om det gick att spärra dom här numren.

  • Hej Sven, jag förstår din irritation över dessa samtal. Det är beklagligt att det förekommer. En polisanmälan bidrar till att problemet får synbarhet på ett tydlig sätt – men jag förstår också att det kan kännas meningslöst då det är svårt att göra något just åt det specifika fallet.

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 22. Hej!
  Blev uppringd idag 2013-07-26 kl. 10.02 av någon som utgav sig representera Microsoft Corp. Han talade engelska med antingen indisk eller pakistansk brytning och påstod att min dator hade blivit infekterad och förmodligen skulle krascha! Han frågade om jag stod i närheten av datorn och om jag i så fall hade möjlighet att starta den. Han frågade också om jag verkligen hade Windows !!
  Då jag redan från början blev misstänksam avslutade jag samtalet med ” I don´r trust you ” och lade på.
  På nummerpresentatören står det Hemligt nummer.
  Med vänlig hälsning Bengt Naess, Uppsla.

 23. Blev igår uppringd av en man med indisk brytning från nummer 00557 men kollade inte numret förrän efteråt. tyckte faktiskt att det som mannen sa var trovärdigt och gick igenom min dator med honom för att söka efter de felmeddelanden som han påstod skickades från min dator till Microsoft. Vet nu att det var korkat av mig men tänkte inte då. Lät mig gå med på att installera TeamViewer8 och få hjälp med att börja köpa en tjänst. Genomförde dock inte köpet då jag började bli misstänksam. Har nu kört Microsoft Safety Scanner och efter konstens alla regler avinstallerat TeamViewer8. Kan jag känna mig säker eller hur ska jag agera med min dator?

  • Hej M, spontant låter det som att din dator är ok men det är svårt att ge ett svar utifrån detta. Om du vill vara helt säker bör du installera om datorn såsom rekommenderas i blogginlägget under ”Så gör du om skadan är skedd”. Vill du se om fler varit i samma situation och höra hur de löst det, eller ställa fler frågor om din situation rekommenderar jag dig att besöka vårt svenska supportforum: http://answers.microsoft.com/sv-se

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 24. Blev nyss uppringd av en man med indisk brytning som sa att han var från Microsoft (numret är 6073249764). Han sa att min dator var utsatt för hot och att han ville guida mig igenom någonting (jag hörde knappt vad han sa). Det lät väldigt misstänksamt så jag la på luren, de ringde sedan 3-4 gånger till men jag kände att jag behövde kolla upp det här så jag svarade inte.
  Att man ens kan jobba med att lura folk.

  • Hej Carro, det låter som att du agerade helt rätt. Dessa falska supportsamtal är mycket beklagliga och tyvärr svåra att få bukt med. En tumregel att minnas är att Microsoft aldrig ringer upp i supportärenden om inte du som kund ringt upp först.

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 25. Hej! Jag inser just nu hur korkad jag varit som igår gick på detta. Tack och lov har Western union stoppat transaktioner och jag har spärrat både mitt kort och bank-id. Dock har jag stängt av min dator och vågar inte sätta på den förrän jag vet hur jag ska ominstallera den och bli av med allt virus och programmet gör att styra min dator som de installerat. Kan någon snälla hjälpa mig att tala om vad jag ska göra för att få ut all skit från den? Har ändrat lösenord på alla konton jag kan komma på som Facebook, hotmail osv, nu vill jag bara kunna använda min dator igen. Tack på förhand.

  • Hej M, tyvärr är dessa bedragare skickliga (om man nu kan säga så) och kan verka mycket övertygande så det är inte alls konstigt att man ”går på det”, tyvärr. Jag kan tyvärr inte säga så mycket mer än vad Magnus rekommenderar i blogginlägget, kanske har du någon i din närhet du kan be om hjälp och råd? Du skulle också kunna se om du hittar några svar i vårt svenska supportforum, där du också kan ställa egna frågor: http://answers.microsoft.com/sv-se

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 26. Uppringd idag från 0049 5248569852. Ute, kunde alltså inte svara.
  Telefonbuch (Tyskland) kan inte via ”Rückwärtssuche” ge besked om uppringaren. Men numret har ju mångfaldigt förekommit i denna tråd. Kommentar?

  • Hej Ingemar, det låter onekligen som att du blivit utsatt för ett av dessa falska supportsamtal. Bra att du inte var inne och undvik att svara i fortsättningen är min rekommendation.

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 27. Blev i går och i dag 19/8 -13 uppringd från 5248569852. På en dålig linje påstod någon att han ringde från Microsoft. Jag avbröt samtalet första gången, andra gången la han på luren när jag svarade.

  • Hej Lars, om du inte väntar samtal från Microsoft i ett visst ärende låter detta – precis som du antyder – skumt. Microsoft ringer aldrig upp i supportärenden om du inte själv ringt upp först.

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 28. Har förut i dag 19/8 kommenterat samtal (ej besvarat) från
  0049 5248569852, enl landsnumret alltså från Tyskland. Men
  dessförinnan hade jag i dag fått ett annat samtal (ej heller besvarat) från 001 5248569852, enl landsnumret alltså från
  Bahamas. Kan det från ett och samma nummer någonstans manipuleras med landsnumren ? Vad kan syftet vara med
  sådana tricks? Önskar gärna kommentar.

  • Hej Ingemar, jag kan tyvärr inte ge dig några svar kring detta. Högst troligt är ju dock att detta handlar om falska supportsamtal och att du gör helt rätt i att inte svara.

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 29. Blev idag uppringd av en man med indisk engelsk brytning och som sade sig vara ombud för Microsoft. Min dator hade kommit upp på deras svarta lista pga. saker som jag inte riktigt förstod ,.kan hända han nämnde virus spam etc. Då allt gick i en rasande fart var det bara delar som jag uppfattade. Han fick mig dock att gå in på Ammy.com och därifrån lyckades han dirigera mig ,så att han snart hade han tagit över datorns kommandon.
  Han visade alla hot som datorn utsatts för och ville att jag skulle köpa ett antivirusprogram från Micro Soft. Då jag inte ville betala via nätet hotade han med att datorn snart skulle vara obrukbar. Då han nu har mitt data id nummer undrar jag hur jag skall gå till väga för att skydda mig från detta hot. Ge mig något råd. Han skulle återkomma via tel. på fredag angående betalningen.
  Han hotade också med att om jag inte köpte programmet skulle jag inte vara betrodd av Microsoft eller som han uttryckte det ”svartlistad” och inte kunna köpa någon ny dator i framtiden .Jag känner mig dum som ändå gav ut datainformationen och som gör att han kan fjärrstyra denna.
  Tack och lov fick han inga kontonummer.
  Är inte så datakunnig så ge mig något enkelt råd vad jag kan göra.
  Hälsningar Eva

  • Hej Eva, de råd vi ger är de som finns listade i blogginlägget. Kanske har du någon i din närhet som kan hjälpa till om du känner dig osäker på hur du ska gå tillväga? Som du själv säger låter detta definitivt som en bedragare och du bör självklart inte ge dem mer information eller pengar om de ringer igen.

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 30. Blev uppringd av 07182010311 för några dagar sedan möttes då av ett inspelat meddelande som sa ”Goodbye”. Idag ringde samma nummer (telefon utan nummerpresentation vid bägge tillfällena) svarade i torn att det var ett väntat samtal. En man med engelskbrytning förklarade att han var från Microsoft Support och att de sett att min dator hade allvarliga säkerhets problem. Jag är väl medveten om att samtalet är bluff. Frågade mannen var han fått telefon numret, var han ringde i från. Det var oväsentligt svarade han utan min dator var utsatt för ett alvarligt hot och det krävdes brådskande åtgärder. I det här läget frågade jag honom om han trodde jag var dum efter som jag vet att MS ringer aldrig upp och att det de håller på med är bedrägeri. Här tog samtalet en otrevlig vändning. Han frågade mig om jag visste vad det engelska ordet ”horny” betyder och att jag mest troligt var det och att han och hand vänner skulle komma och ”fuck” och ”rape” mig. Sedan la han på luren. För min egen del så fattar jag att de slår tillbaka med attack/hot. Tänker mer på om det är en känslig person som får ta emot ett sånt hot. Har kontaktat polisen de skulle återkomma för att få veta mer.

 31. Hej!
  Är i stort behov av att få kontakt per telefon med er omgående gällande ett par frågor om era produkter.

  Vad är det för telefonnummer till er bemannade support?

  Tack på förhand!
  Martin

  • Hej Martin, hur du kan kontakta vår support avgörs av vad du behöver hjälp med samt om du är en företags- eller privatkund. Om du utvecklar vad du har frågor kring eller behöver hjälp med kan jag enklare rekommendera dig i rätt riktning. Du kan också själv hitta det kontaktalternativ som passar bäst på denna sida: http://support.microsoft.com/contactus/?ln=sv

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 32. Blev nyss uppringd av 00417182010310
  en tjej med indisk dialekt som sa att hon ringde från
  windows computer service

  Hon sa på engelska ”Du har en windows dator”,
  jag stoppade henne direkt och sa att ”Dina föräldrar måste skämmas över det du sysslar med”,
  hon blev tyst, så jag sa att ”du ljuger åt folk”,
  då la hon på.

  Dem har ringt 2 gånger tidigare, från andra nummer.

  När dem ringde andra gången så sa jag att ”ni är kriminella”,
  då sa han ”Fuck yous swedish people” och la på.

  Det är dags att göra sig av med den fast telefonen.

  • Oj, vilken otrevlig bedragare. Det glädjer mig dock att du anade oråd och avstyrde samtalet – helt rätt. Låt oss hoppas att du slipper fler falska supportsamtal i framtiden.

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 33. Har blivit uppringd av ”externt nummer” både igår och idag. Igår sa jag att jag inte var intresserad och lade på ändå ringde dom igen i går kväll, idag fick jag inget svar i telefonen. Kan man inte få stopp på dessa marodörer. Dom ringer ju i tid och otid.

  • Hej Annika, jag kan bara beklaga att du drabbats av dessa falska supportsamtal. Tyvärr är detta något vi på Microsoft inte kan göra så mycket åt mer än att informera/varna om att det pågår och polisen gör vad de kan. Jag hoppas du slipper fler samtal i framtiden.

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 34. Blev återigen uppringd där en kvinna presenterade sig vara från Microsofts Support angående min dator. Svarade att det var ju konstigt jag äger ingen dator. Hon lade på direkt. Hoppas jag slipper dom nu.

 35. Hej!
  Har en fråga angående ett telefonsamtal som jag fick idag som sas komma från Microsoft. En man ringde och ville att jag skulle sätta på min dator och lämna ut mitt id-konto för att rätta till min dator. Han pratade dålig engelska. Jag satte på datorn men ville inte lämna ut mitt id-konto. Eter några minuters samtal la jag på luren och stängde av datorn. Han ringde då upp igen och var arg för att jag lagt på luren och stängt av datorn. Han sa att de kunde utesluta mig från att använda Windows 8 om jag inte gjorde som han sa. Jag sa då att han fick ringa en annan dag för att prata med min man som kan bättre engelska. Har inte satt på datorn sedan samtalet bör jag vara orolig?

  • Hej Anna,

   helt rätt agerat att lägga på luren, det låter precis som du själv misstänker som att du utsatts för ett av dessa falska supportsamtal. Vi på Microsoft skulle aldrig ringa upp dig i ett supportärende om du inte ringt upp oss först och vi skulle inte be dig lämna ut personlig information på detta sätt. Vi skulle heller aldrig kunna (eller vilja) utesluta dig från att använda Windows 8. Jag hoppas att ni slipper fler samtal men om de ringer igen rekommenderar jag er att lägga på luren. Utifrån vad du beskriver hände under detta första samtal skulle jag inte oroa mig för att sätta på datorn.

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 36. Vill dela med mig av min erfarenhet så att folk kan vara lite förberedda och blir direkt uppmärksammade om dessa bedragare ringer så att man kan i det läget ge mothugg och ge svar på tal istället för att bara lägga på luren. Ringde helt oväntat ett samtal från utlandet där dem utgav sig för att vara från microsoft, dem hade asiatisk brytning. Det lät som det var ett callcenter vilket gjorde det trovärdigare, där det satt fler telefonsupportrar i samma rum. Då jag var stressad och morgontrött och personen i fråga lät mycket övertygande och meddelade mig i början av samtalet att denna hjälpen kostar dig ingenting så tänkte jag att då har man inget att förlora på att lyssna vidare. Jag har faktiskt även en dator som krånglat senaste tiden så samtalet rullade på trots att jag ifrågasatte det hela flera gånger då jag sa att jag aldrig hört tidigare att microsoft ringt upp själva för att hjälpa folk men något dem lyckades prata bort. Hon påstod att jag hade massa virus i datorn och att den skulle om 1 dag krascha och att det måste genast åtgärdas och körde värsta skrämselpropagandan. För att bekräfta sitt påstående och verka trovärdig så bad hon mig skriv in ”eventvwr” i körfältet och där påvisa att det står en massa varning och felmeddelanden vilket det också gör (men inget som är något direkt hot blev jag nu informerad om via microsofts hemsida). Efter det så sa hon att jag skulle gå in på en sida som heter ”www.ammyy.com ”(sk scanningprogram), men mitt internet var ej PÅ visade det sig och krånglade som tur var!! så dem fick vänta…men då började jag känna mer olust så jag passade samtidigt på att ringa en vän som sa att jag skulle genast lägga på luren då jag var utsatt för bedrägeri. Hade internet varit på och jag stått standby online i bakgrunden så hade jag av bara farten loggat in på denna sidan då dessa bedragare är mycket forcerande och övertygande i sitt sätt. Dem frågade även om min ålder. När jag pratat med min vän i andra luren så sa jag sen till dem att det dem sysslar med är olagliga saker och jag gav plötsligt mothugg och då blev hon riktigt arg och gormade bara tillbaka och hotade med att blocka min dator sen lade hon på. (under samtalets gång fick jag pratat med 2 personer som varvade). Har lyckats! missa alla varningar och var helt ovetandes om dessa bedrägeriförsök men sen när jag gick in och googlade så blev jag förvånad över hur många som drabbats och att detta får hålla på att härja runt fritt. Tyckte detta var mycket olustigt och påverkade hela min dag och kändes som ett direkt intrång i ens privatliv. Detta kommer att polisanmälas.

  • Hej Anna, tack för att du delar med dig av din erfarenheter. Det är uppenbart att dessa bedragare är skickliga och att det är lätt att ryckas med om man blir drabbad av ett samtal. För oss på Microsoft är det viktigt att nå ut med budskapet att vi aldrig ringer upp i supportärenden om du inte ringt upp oss först. Bra att du polisanmäler, det bidrar till att synliggöra problemet än mer.

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 37. Blev nyss uppringd av Microsoft Support, tel nr 006663662932. Det numret har jag inte sett här förut. Någon annan som har fått samtal därifrån?

  • Hej Åsa, med största sannorlikhet är det INTE Microsoft Support som ringt upp dig utan det handlar om ett av dessa falska supportsamtal. Dessa bedragare använder sig av flera olika nummer och blir du uppringd bör du avsluta samtalet. Vi på Microsoft skulle aldrig ringa upp dig i ett supportärende om du inte ringt upp oss först.

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 38. Det ringde en en kille nyss som på engelska med indisk brytning förklarade att han jobbade på microsoft och att jag laddat ner nått skadligt till min dator och att han kunde fixa till det. Min reaktion: ”HAHAHAHAHAHA. No thanks dude, I´m a computer technician my self so i think i manage. Bye bye” Undrar om det var vad han förväntade sig? Vad tycker ni? Ska man polisanmäla detta uppenbara bedrägeri?

  • Hej Christer, det låter helt klart som att de försökte lura fel person. Bra agerat att avbryta samtalet. Polisen rekommenderar att man anmäler dessa bedrägeriförsök, inte minst för att ytterligare synliggöra problemet.

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 39. Min pappa blev uppringd för några dagar sedan av en man med indisk brytning med samma story om att han ringde från Microsoft Support o.s.v. så jag var förberedd när jag fick samtalet idag. Jag la på och ringde polisen som bekräftade att det var många sådana ärenden just nu.

  • Hej Sandra, ja tyvärr är det bara att konstatera att det är många som blir uppringda av dessa bedragare. Bra att du var förberedd och avslutade det hela.

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 40. Fick mitt fjärde samtal på en vecka nu… blev lite sur för att han inte ville lyssna på mig utan bara babblade på om sitt… jag försökte lugnt och sansat förklara för honom att enligt Microsoft hemsida så gjordes inga sånna här samtal… och jag har inte bett nån ringa mig i detta ärende… alltså va detta ett falskt samtal som jag inte tänkte gå med på…. till slut blev jag så sur så jag hotade att skjuta den jäveln om han inte slutade ringa… då hotade han tillbaka att skjuta mig om jag gick till polisen

  • Hej Martin, det låter väldigt otrevligt men den typen av hot. Det var inte roligt att läsa. Du har dock helt rätt i att vi på Microsoft aldrig ringer upp i supportärenden om du inte först ringt upp själv.

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 41. Blev uppringd idag, där de frågade om jag talade Engelska. Jag sa Nej….då lade de på luren.
  Sen ringde de igen och sa att de ringde från Microsoft, jag sa att de ljög. ”kallar du mig lögnare” sa de. Sen fortsatte de bara prata. Jag sa hej då och lade på luren.
  Kan de ha koll på min dator????

 42. Hej. jag hra gått på det mesta av ni varnat för. jag använder nu min sambos dator eftersom min inte går att använda Nu frågan. när jag nu slår på datorn ser det först normalt ut men sen kommer det en sida med <hp-loggan på med ett krav på lösenord. Vad skall jag göra?
  Mvh
  Gustaf Wibom

 43. Blev uppringd idag av en kvinna som undrade om jag var NN och talade engelska. Väldigt mycket oljud ifrån andra personer andra änden. Jag sa nej och det blev tyst som om hon funderade på vad hon skulle säga. Jag la på. Fattade misstanke när det var externt samtal, men svarade dock ändå denna gång, men ej igen. Verkar vara bästa sättet att komma undan oseriösa och seriösa säljare.

  • Hej Linda, helt rätt att lägga på. Av det du beskriver låter det definitivt som att du råkat ut för ett av dessa falska supportsamtal.

   Hälsar Jennie, Microsoft Sverige

 44. Blev uppringd för fjärde gången,
  dem säger att dem ringer från
  ”windows computer service”

  efter att jag har sagt
  ”skäms du inte?, du ljuger åt folk”
  då lägger dem på.

  den här gången ringde dem från
  007182010310

  • Hej ”fjärde gången”
   tack för att du delar med dig av dina erfarenheter.
   Jag hoppas du slipper fler samtal i fortsättningen.
   Med vänliga hälsningar,
   Annika, Microsoft Sverige

 45. hur kommer det sig att microsoft ej ännu löst problemet med falska supportsamtal, hur får bedragarna tag i ens telefonnummer???Microsoft går ut med varningar men vilket ansvar har microsoft egentligen i denna fråga, det är ju dålig marknadsföring att ha detta med bluffsupport i bagaget.

  • Hej Cicci,

   de bedragare som ringer upp gör det på vinst och förlust till slumpmässigt utvalda telefonnummer som de enkelt hittar via publika telefonkataloger. Det finns ingen koppling till en eventuell programlicens hos Microsoft.
   Microsoft jobbar aktivt med Polisen för att lösa det här och genom att informera och varna allmänheten.

   Med vänlig hälsning,
   Annika, Microsoft Sverige

  • Microsoft är lika mycket offer för detta som du är. Tänk om någon försöker lura folk genom att utge sig för att vara Du. Ska folk då börja anklaga Dig för att Du inte löser det problemet?

   Jag har f.ö själv fått 3 samtal från dem idag, står 00557 i displayen när de ringer. Eftersom jag vet vad de går för har jag varit grymt otrevlig mot dem i luren. Jag vill bidra till att de får en rent förfärlig arbetsmiljö.

 46. Nu börjar jag tröttna. Att detta är en bluff som Microsoft inte har med att göra kunde jag räkna ut ganska omgående första gången någon ringde mig. För 1½ år sedan! Nu börjar jag tröttna på det här. Idag (7/10 2013) har jag blivit uppringd av våra kära indiska tomtar hela 3 (!) gånger. Jag blir inte av med eländet. Och jag börjar tröttna på att det ringer indier flera gånger i månaden. Vad gör Microsoft för att komma tillrätta med problemet? Ja, jag anser att ni borde göra något, det är ert namn som används och era kunder som drabbas. Vet man hur man väljer ut vem som blir uppringd? Ingen jag känner som använder Apples produkter har blivit trakasserad på samma sätt, alltså är det enbart era kunder som drabbas. Jag vet hur många advokater ni har på lönelistan borta i USA, för ett företag med era resurser tar det en kvart att leta reda på huvudmannen och stämma honom eller henne i amerikansk domstol. Svenska polisen, eller för den delen polisen i andra länder, står maktlösa och jag överväger allvarligt talat att göra mig av med alla Microsoftrelaterade produkter och övergå till en annan leverantör för att få lugn och ro. Så frågan är vad gör ni åt saken? Vad gör ni för att lösa ett problem som drabbar era kunder och raserar ert varumärke? Har ni alls övervägt att detta kan få er att tappa kunder?

  • Hej Richard,

   jag förstår din frustration. Microsoft jobbar aktivt med Polisen för att lösa det här och genom att informera och varna allmänheten. Det du kan göra är att polisanmäla händelserna för att synliggöra problemets omfattning.
   När bedragarna ringer dig så chansar de bara på att du har en installation från Microsoft. Det finns ingen koppling till den licens du har. Kom ihåg att Microsoft ringer aldrig upp i supportärenden om du inte ringt upp oss först.

   Med vänliga hälsningar,
   Annika på Microsoft Sverige

 47. Hej!
  Har också blivit kontaktad av dom här bedragarna.Drog mig ur när dom ville att jag skulle betala via ”the bank of india”.Man är ju främst besviken på sig själv hur naiv man kan vara att gå på en sån här bluff ändå, men så kan det tyvärr gå i ett svagt ögonblick.Har gjort en återställning och sedan sökt igenom datorn med diverse virus/trojan program och dom har inte hittat nåt iaf.Lämnade ut dator id när dom fjärrstyrde datorn, vad kan dom tänkas göra med den informationen?

  • Hej Kent,
   jag förstår din oro över att vad de kan göra med den information du har lämnat ut. För att vara helt säker bör du, som det rekommenderas i blogginlägget, installera om datorn helt. Om du vill ställa fler frågor om din situation så rekommenderar jag dig att besöka vårt svenska supportforum: http://answers.microsoft.com/sv-se
   Hälsningar, Annika Microsoft Sverige

 48. Ja, enligt polisen, vilka jag varit i kontakt med, så är detta omöjligt att lösa då det saknas resurser. Polismannen jag talade med sade mig att en anmälan kommer skrivas av med vändande post helt utan åtgärd, så i praktiken gör det ingen nytta, då man saknar den tekniska kompetensen och det internationella samarbetet som krävs för att reda ut det hela. Att man ringer människor på måfå tror jag inte ett ögonblick på. Dessa personer har köpt samtalslistor till personer som på ett eller annat sätt skaffat sig en microsoftprodukt. Ingen jag känner som använder annan leverantör har drabbats, heller ej mina äldre släktingar som saknar datorutrustning.

  Att det inte är Microsoft som ringer kan en normal människa räkna ut tämligen omgående. För det första har ni en stor supportenhet som är svensktalande, således finns ingen anledning att ringa på engelska. Dessutom är personerna enormt bundna vid sina manus och läser uppenbart innantill. Och ovanpå detta så finns ingen teknisk lösning som kan se problem på en enskild dator när den kopplar upp sig mot internet.

  Förövrigt är min dator så pass gammal att garantitiden har gått ut. Vilket gör att jag inte ens har rätt till support från er längre. Så jag räknade allt ut omgående att man inte ringde från Microsoft.

 49. För er info så har bedrägerierna börjat igen. Har idag blivit uppringd från en engels kvinna med indisk brytning från en extremt dålig linje, hon säger att det är från Microsoft. Jag la på luren flera gånger men hon ringde upp hela tiden. Hon sa att min dator blivit ”hackad” på ett otillåtet sätt och om jag inte lyssnade på henne så var hon tvungen att polisanmäla mig. Polisen skulle då snart komma hem till mig och ringa på dörren. Jag frågade vilket brott jag gjort och hälsade polisen välkommen hem till mig. Efter det har hon ännu inte ringt tillbaka.

  • Hej Lena,

   tack för att du gör oss, och andra, uppmärksam på att bedrägerierna fortsätter. Bra att du argumenterade emot och lade på luren. Detta är ett självklart exempel på försök till bedrägeri.

   Med vänlig hälsning,
   Annika, Microsoft – Sverige

 50. Skulle vilja slänga nåt hårt i huvudet på dom som ringer upp. Har själv blivit uppringd tidigare men la på i princip direkt. Nu har min frus morfar blivit uppringd och dessvärre trodde han på det dom sa, efter samtalet som enl uppgift varat i nästan 2tim har han blivit av med pengar. Nu börjar det jobbiga med att försöka återfå alla pengar, om det ens är möjligt?

  • Hej Magnus,

   så tråkigt att din frus morfar har blivit drabbad. Jag antar att ni har polisanmält händelsen. Hoppas att det löser sig med pengarna som han blivit av med.

   Med vänlig hälsning,
   Annika, Microsoft – Sverige

 51. Bedragarna är fortfarande aktiva!
  Har nu blivit uppringd fyra gånger de senaste två dagarna.
  Det är fortfarande samma att de pratar engelska med kraftig indisk brytning.

  Det är ingen ide att polisanmäla detta(enligt polisen själva).

  • Hej Emil,

   det var värst vad bedragarna var envisa på dig då! Hoppas påringningarna har avtagit. Enligt vår information så vill polisen få in anmälningarna, du har ju utsatts för ett bedrägeriförsök.

   Med vänliga hälsningar,
   Annika, Microsoft – Sverige

 52. Hej,

  Nu verkar dom vara i farten igen. Blev uppringd nu på morgon av en som uppgav sig vara från Microsoft men indisk brytning. Han ville bevisa att han var från Microsoft genom att läsa upp vilken CLSID jag hade. Jag lät honom läsa upp den och sa att det stämde. Jag frågade då vad detta bevisar då alla har samma? Då la han på luren…

  • Hej Johan,
   tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Det är värdefullt för andra.
   Med vänliga hälsningar,
   Annika, Microsoft – Sverige

 53. Det har ringt ett nummer 00557, två gånger idag med några timmars mellanrum. Jag svarar aldrig på okända nummer, särskilt inte ”halva” nummer men slog upp det och såg att andra svarat. De skrev samma sak; att någon säger sig vara från Microsoft på indisk engelska. Jag hoppas detta slutar, har två små barn (det yngsta inte ens året) som blir störda när de sover och då vill man helst inte låta det ringa så länge.

  • Hej Elisabet,

   så irriterande att telefonbedragarna stör dina barn när de skall sova. Hoppas verkligen de slutar att terrorisera dig snart. Kom ihåg att du kan polisanmäla dem även om du inte går på deras bluff.

   Med vänlig hälsning,
   Annika, Microsoft – Sverige

 54. Uppringd idag av microsofts ”support”. Kvinnan bröt kraftigt på engelska. Påstod att jag hade fått in virusfiler som gjorde datorn slö. Fattade direkt, men ville få henne prata, men det var svårt att förstå vad hon sade. Hon bad mig slå på datorn så skulle hon handleda mig. Jag sade att hon inte alls skulle det och att jag skulle lämna telefonnumret till polisen. +7(149)999-10-3

  • Hej Jenny,

   skönt att du kunde identifiera samtalet som ett bedrägeriförsök – mycket bra att du lämnar telefonnumret till polisen.

   Med vänliga hälsningar,
   Annika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Powered by sweet Captcha